Grappa e vel sprit laga av restene av druene som blir brukt til å laga vin. Den italienske varianten. I Hellas så har dei raki som stort sett smake lika stygt! :-)
Det mest positiva eg kan sei om stoffet e vel at det drepe det mesta av bakterier som måtte finna sted i spiserøret....
Grappa e de romerske gudenes nektar. Mindre lyrisk har Håvard helt rett i at det e brennevin laget av druerester (ikkje ulikt cognac) Ein god Grappa e konge, du kan gleda deg te lørdag Ragge... :D
Avkok etter drueproduksjon e stort sett det samma om den komme fra Italia eller Hellas i mine øyne. Nå ska det og seias at eg ikkje har smakt veldig mange varianter av Grappa og at den rakien som ein får som takk for besøket hvis regningen på greske restauranter er stor nok, neppe e av ypperste kvalitet.
Nuvel.
Hvis du har grappa klar i skapet te lørdagskvelden så kan nok diskusjonen fortsetta då! Eg e klar! :-)
Grappa er en italiensk brennevin som er produsert ved å presse druerester, kalt pomace, fra produksjonen av vin. Alkoholgehalten ligger normalt mellom 40 og 50 prosent. Opprinnelig var det en måte å ta vare på svinn fra vinproduksjonen. I lang tid ble grappa ansett som en drikk av lav kvalitet, men i senere år har den blitt forfinet og kommersialisert. Dette innebærer ikke at all grappa idag er god, eller av bra kvalitet – langt ifra.
Det finnes mange faktorer som påvirker hvor bra en grappa blir. To av dem er disse:
Råvarene. Når man lager gode viner, benytter man bare omkring 60 eller 70 prosent av juicen i druen. Restene, pomacen, som blir igjen da, inneholder fortsatt tilstrekkelig med juice til at det skal bli fin aroma i grappaen. Benyttes istedet pomace fra dårligere viner, er den ofte helt presset og tørr, noe som gjør at det knappt finnes aroma igjen etter destillasjonen.
Produksjonsmetoden. Det finnes to produksjonsmetoder for grappa: Industriale, der tørr og dårlig pomace må kokes for å slippe fra seg noen aroma, og Artigianle, en langsom, håndtverksmessig metode som krever bra råvarer. En kjent vinprodusent som lager grappa, er huset Brunello i Toscana, Italia.
Grappa har slektninger i andre vinproduserende land, men gis ulike navn i hvert land. I Frankrike heter den marc eller eau de vie de marc, i Tyskland testerbranntwein, i Spania aguardiente og i Portugal bagaceira.
6 kommentarer:
Grappa e vel sprit laga av restene av druene som blir brukt til å laga vin. Den italienske varianten. I Hellas så har dei raki som stort sett smake lika stygt! :-)
Det mest positiva eg kan sei om stoffet e vel at det drepe det mesta av bakterier som måtte finna sted i spiserøret....
Grappa e de romerske gudenes nektar. Mindre lyrisk har Håvard helt rett i at det e brennevin laget av druerester (ikkje ulikt cognac) Ein god Grappa e konge, du kan gleda deg te lørdag Ragge... :D
Elg, eg antar du e up it?
Raki kan ikkje sammenlignes, Oter da!
Avkok etter drueproduksjon e stort sett det samma om den komme fra Italia eller Hellas i mine øyne. Nå ska det og seias at eg ikkje har smakt veldig mange varianter av Grappa og at den rakien som ein får som takk for besøket hvis regningen på greske restauranter er stor nok, neppe e av ypperste kvalitet.
Nuvel.
Hvis du har grappa klar i skapet te lørdagskvelden så kan nok diskusjonen fortsetta då! Eg e klar! :-)
Elg e klar for ;) More Grappa to the People!
Det var da bra at det ikke var en ost. Tenke seg å røyke pipe sammen med osk og kjeks. Det høres ikke særlig godt ut i mine ører(munner).
Yey, eg glede meg te grappa på lørdag!
PS: Når eg stemme snus nå, betyr det ingen ting, nada, nix, null Kelvin.
Grappa er en italiensk brennevin som er produsert ved å presse druerester, kalt pomace, fra produksjonen av vin. Alkoholgehalten ligger normalt mellom 40 og 50 prosent. Opprinnelig var det en måte å ta vare på svinn fra vinproduksjonen. I lang tid ble grappa ansett som en drikk av lav kvalitet, men i senere år har den blitt forfinet og kommersialisert. Dette innebærer ikke at all grappa idag er god, eller av bra kvalitet – langt ifra.
Det finnes mange faktorer som påvirker hvor bra en grappa blir. To av dem er disse:
Råvarene. Når man lager gode viner, benytter man bare omkring 60 eller 70 prosent av juicen i druen. Restene, pomacen, som blir igjen da, inneholder fortsatt tilstrekkelig med juice til at det skal bli fin aroma i grappaen. Benyttes istedet pomace fra dårligere viner, er den ofte helt presset og tørr, noe som gjør at det knappt finnes aroma igjen etter destillasjonen.
Produksjonsmetoden. Det finnes to produksjonsmetoder for grappa: Industriale, der tørr og dårlig pomace må kokes for å slippe fra seg noen aroma, og Artigianle, en langsom, håndtverksmessig metode som krever bra råvarer.
En kjent vinprodusent som lager grappa, er huset Brunello i Toscana, Italia.
Grappa har slektninger i andre vinproduserende land, men gis ulike navn i hvert land. I Frankrike heter den marc eller eau de vie de marc, i Tyskland testerbranntwein, i Spania aguardiente og i Portugal bagaceira.
Legg inn en kommentar